Kroniek 2018

Elke maand maakte ik in 2018 een boek met een literaire en kunstzinnige weergave van mijn beslommeringen met het Drents Landschap als decor en medespeler.

Voorlopig geen nieuwe kronieken. Eerst schrijf ik mijn roman naar afronding. Titel: De loop van de dingen. Gereed rond april 2019. Belangstelling? Neem contact met me op.

Kroniek 2018 november december. Hierna als pdf. Ik heb nog enkele boeken. Wie liever een fysiek boek heeft kan me vinden.

Download
Kroniek 2018 november december
Kroniek 2018 november december. Wie liever een gedrukt boek heeft kan me vragen. Ik heb nog enkele.
144 WEBVERSIE Kroniek NOV DEC 7 jan 201
Adobe Acrobat document 13.8 MB

Kroniek september - oktober 2018

Als pdf hier af te halen. 

Download
Kroniek 2018 september oktober
Dubbelnummer van mijn Kroniek.
142 WEB Kroniek september oktober 2018.p
Adobe Acrobat document 17.5 MB

Kroniek juli en augustus, een dubbelnummer.

In de kroniek van juli-augustus veel literatuur, landschap en ook diverse essays. Ik besteed aandacht aan het overlijden van mijn oudste zus. De papieren versie komt 6 september beschikbaar. Wie meent een boek (136 pag.) te mogen ontvangen, kan mij berichten. De pdf staat hierna.

Download
Kroniek 2018 juli augustus
Kroniek 2018 juli augustus
137 Webversie Kroniek 2018 juli aug.pdf
Adobe Acrobat document 10.8 MB

Kroniek 2018 Juni

In deze kroniek uitgebreid aandacht voor het voormalige vliegveld bij Peest (Bij Norg). De Nachtlandeplatz tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ik pleit voor zichtbaarheid van dit verdwenen vliegveld en voor zichtbaarheid van het schijnvliegveld bij Donderboerveen.

Ik bespreek onder meer werk van Tonnus Oosterhoff en ik vergelijk Stierensumo van de Japanse schrijver Yasushi Inoue met Kaas van Willem Elsschot.

Van zes schrijvers mocht ik bijdragen ontvangen. Hulde.

Ook treft u bespiegelingen over mijn roman in wording: Russische roulette.

Met het Ierse The Moth Magazine als voorbeeld pleit ik voor een internationaal literair tijdschrift, uit te geven door mijn Rijksuniversiteit Groningen.

 

De papieren versie verschijnt 6 juli in beperkte oplage. Wie meent een boek te mogen ontvangen, kan contact met me opnemen. Welkom. Hierna vindt u de pdf.

Film bij Kroniek 2018 juni

Ik heb een film gemaakt met beelden rond mijn omzwervingen in deze maand. De film is zonder uitleg. Lees de Kroniek om te weten wat u ziet. Ook zonder boek kunt u uw eigen verhaal maken.

De link naar de film:

https://youtu.be/A_ePcmvKqaI

 

Ter geruststelling: het veulen slaapt.

Download
Kroniek 2018 Juni
Kroniek 2018 Juni
136 Webversie Kroniek juni versie 11 jul
Adobe Acrobat document 9.2 MB

Kroniek 2018 Mei

Hierna af te halen.

104 pagina's over Peter Dijk, Flip Drukker, Ed Schriel, musea – Flehite, Mondriaanhuis –, viltexposities, literatuur, boekpresentaties en de vorderingen van mijn roman Russische Roulette. Ik doe een inspanning om in een Engels literair tijdschrift te belanden. Beschouwing over toekomst van Nederlands als wereldtaal. Uiteraard met veel foto's gemaakt tijdens mijn dagelijkse fietstochten. De papieren versie wordt rond 7 juni verstuurd naar direct belanghebbenden.

Bijdragen zijn welkom. Deze Kroniek is deels in het Engels.

Download
Kroniek 2018 Mei
Kroniek van mei
133 WEB kroniek MEI 2018.pdf
Adobe Acrobat document 13.6 MB

Kroniek 2018 April

Deze uitgave telt 106 pagina's. Hierna als pdf te downloaden.

Over stereotyperingen (mijn niet geplaatste opinies), over The Deeply Rooted van het Amerikaanse onderzoekersechtpaar John en Dorothy Keur met hun bevindingen over Anderen in 1952. Het boek is inmiddels vertaald: Diep geworteld, met een karakterisering van de volksaard in Drenthe. Aandacht voor veranderingen in het landschap in Drenthe.

Download
Kroniek 2018 April
Kroniek 2018 April
129 kroniek april 2018 webversie.pdf
Adobe Acrobat document 11.8 MB

Kroniek 2018 Maart.

Hierna volgt de pdf. Een select publiek (inclusief medewerkers) ontvangt een papieren boek. Denk je dat je mee kunt doen, neem contact met me op.

 

Over (streek)talen, oud-Nederlandse literatuur, over een bijeenkomst van de Maatschappij van Nederlandse Letterkunde in de Sleutel in Groningen (schrijvers onder en met elkaar), gedichten rond de Dommel en elders. Over Europese papieren van Mathijs Sanders. Veel landschap en overpeinzingen, veel fraaie foto's.

Download
Kroniek 2018 Maart
Kroniek Maart 2018
128 Kroniek maart 2018 webversie.pdf
Adobe Acrobat document 11.2 MB

Februari

Over Joseph Conrad, Ons Erfdeel, Onze Taal. Over het landschap in februari. Een kort verhaal van Gerard Op de Weegh. Een brief aan Jeroen Vullings van Vrij Nederland over zijn primitieve stereotyperingen. (Nooit een reactie, enkel van zijn beleefde secretaresses. "Uw brief is in goede orde ontvangen. U hoort zo spoedig....")

 Meta Geerts vertelt over haar passie voor citrus.

Download
Kroniek 2018 februari
Februari Kroniek 2018
127 Webversie kroniek Februari 2018.pdf
Adobe Acrobat document 8.8 MB

Januari

 

Over Niels Lyhne van de Deense schrijver Jens Peter Jacobsen. Over Joseph Conrad. Over werk van de Duitse schrijfster Jenny Erpenbeck, over Les faux-monnayeurs van André Gide. Over een tentoonstelling in de Fundatie in Zwolle. Over het landschap in januari. Over de Onlanden. Over de start van mijn roman Russische roulette.

Download
Kroniek 2018 januari
Aflevering Januari
126 Webversie Kroniek 2018 januari.pdf
Adobe Acrobat document 6.3 MB