Interview in Dagblad van het Noorden

In de cultuurbijlage van het Dagblad van het Noorden van vrijdag 26 februari 2016 een interview met mij over de Kroniek

 

Op zijn website woest en ledig reageert Joep van Ruiten op het redactioneel van Roet.

 

Met beide artikelen is mijn ego weer een poosje voldoende gestreeld. Belangrijker: de discussie over (streek)taal kan voortgaan.

Goof Petreaus, Kroniek 2015

Mijn kroniek 2015 is afgerond. Het boek telt 578 pagina's waarvan 73 in kleur. Formaat 20 x 20 cm, hardcover, leeslint en ruim geïllustreerd. Kostprijs 35 euro.

Wie een boek wil komen afhalen voor 35 euro kan mij een bericht sturen.

Hierna volgen:

 

Omslag, inhoudsopgave, sporen, start van januari, deel van legenda en register.

 

Films met voorgelezen delen van de kroniek.

Download
Goof Petreaus
Viersporenroman over gebeurtenissen in 2015
79 Depot Goof Petreaus 2016.pdf
Adobe Acrobat document 32.2 MB

Inhoud

Het boek telt vier sporen. Elk spoor is afzonderlijk te lezen. Wisseling per maand kan ook.

Sporen

Korte omschrijving van de inhoud van de vier sporen.

Januari

Beginpagina met de vier sporen van januari. Een * betekent: te beluisteren op YouTube. (Links naar de films op deze pagina.)

Legenda en register

Deel van de legenda (mijn inspiratiebronnen) en enkele trefwoorden om snel passages te kunnen vinden.

FILMS op YouTube met voorgelezen delen van het boek

Moeder

Karel Otterloo neemt Iris ter Grave mee naar huis. "Om zijn postzegels te laten zien." Een bizarre ontmoeting tussen twee karakters uit mijn Kroniek 2015. Beeld: De Onlanden op 3 december 2015.

Verkã, Wolfje en de zeven geitjes.

Hertelling van het sprookje tegen de achtergrond van het Drents Landschap. Spel met taal en met hedendaagse mondiale ontwikkelingen. Context en achtergronden staan in de Kroniek 2015. Ook zonder die context een onderhoudend verhaal.

Verkã, Wolfy and the seven little goats.

Sprookje van Verkã in Engelse vertaling. Andere vertalingen volgen (Drents, Westerkwartiers, Duits….). Wil je meedoen, neem contact met me op. Film: Zuidoost Drenthe op 10 december 2015.


Short story in English. Fairy tale revisited. Story from the point of view of the wolf, and not from the mind of Little Red Riding Hood. Close listening reveals modern society, role of religion and eternal struggle between man and woman.

Read by a non native speaker. The film shows nature in South-east Drenthe (NL) bordering Germany on a winter's day 10 December 2015. National Park near Zwartemeer. Wind mills in Germany, the start of the river Runde. The mill of Omvlee and café

(Meppelink)  in Zuid-Barge near the bridge crossing Oranjekanaal.

Dutch version also available. More languages to follow.

Verkã, Wolf en de zeuven geities

Drentse versie.

Goof Petreaus

Schrijver, fotograaf en uitgever Goof Petreaus trekt een deur achter zich dicht. In dit lange (korte) verhaal laat hij zich leiden door kerkgangers in Peize. Een meanderend begin met een bizar einde. Na te lezen in het boek Goof Petreaus, Kroniek 2015. Neem de tijd als je gaat luisteren. Beelden: de Onlanden op oudejaarsdag 2015.

Verloren horizon

Cultuurtheoloog Galit Zouson gaat op zoek naar antwoorden. Hij vergeet vragen te stellen. Krijgt hij antwoorden in Osiris, tweedehandsboekwinkel? Wat weet Zipporah Njabini van het leven, en van mythologie?

Jos Vrolijk

Jos Vrolijk kijkt terug op zijn opvoeding en maakt een wandeling langs het Oostervoortsche Diep.

Beelden van de IJssel in Kampen op 13 januari 2016.

Herman Wolbers

Componist en mediator Herman Wolbers leeft in de Middeleeuwen. Ridders, jonkvrouwen en muziek vormen zijn passie. Ontroerend portret tegen de achtergrond van havezathe Mensinge.

Annechien Herbers – Knook is de moeder van Wolf Herbers, uitbater van grand café de Eenhoorn in Ondermaten. Welk geheim  geeft ze prijs?

De film laat de ontleding van een egel zien. We troffen de egel aan in februari en gaven het dier een nieuwe start voor een winterslaap. In april bleek de egel (hedgehog) in de eeuwige winterslaap terecht te zijn gekomen. Uitgedroogd. Een knook is ook een bot. En analyse ligt voor de hand.

Sientje van Lonckhuyzen

Een non van in de 90 kijkt meanderend terug op haar kloosterleven. Oorlog, religie, overgave aan de Heer, armoede en levenskunst. Beeld: Kymmelsberg op 30 juni 2015.

Vrouw Haverkort

In mijn Kroniek 2015 met als (werk)titel Dolen in Drenthe – werkt Willie Haverkort in grand café de Eenhoorn in het dorp Ondermaten. Als enige vertelt ze haar verhaal in het Drents. Indringend, wrang, humoristisch.

Mans Herbers

Mans Herbers is de vader van kroegbaas Wolf Herbers. Maar is hij wel de vader? Vanuit de Heerlijkheid doet Mans Herbers verslag. Voor bijbelkenners een feest der herkenning. Beeld: Drentse Aa bij Schipborg.


Emmily Nalukui

Deel van het leven van een van de apostelen in de Eenhoorn. Achtergrond van een interessante vrouw in Ondermaten. Dit fragment komt uit juli van de roman Dolen in Drenthe. Vragen over haar leven en handelen krijgen later een antwoord. Beelden van Oostervoortse Diep, Lieverse Diep en het begin van het Peizer Diep op maandag 6 juli 2015.

Luuk Lovers

De uitgever vertelt zijn verhaal met uitkijk op koeien op het Noordse veld bij Peest.

Strohalm

Geïnspireerd door de bundel: Strohalmen voor de lezer van Joseph Brodsky. Boris Braamhaar ontmoet Hedwig Pijper en spreekt met haar over boeken, literatuur en over de effecten van 'ontgroening' in het Sterrenbos. Prachtige beelden uit Noord-Drenthe.

Matty Passer

Levenspartner van Luuk Lovers. Matty vertelt haar levensverhaal. De beelden komen van de natuur rond Esmeer (tussen Huis ter Heide en Veenhuizen).

Visagiste

Vrijdag 2 oktober mocht ik mijn bijdrage leveren aan 200 jaar Drenthe. Voorafgaand aan de uitzending op rtv-Drenthe werd ik vertroeteld en bepoederd. Dit verhaal is een vrije weergave van mijn beleving, en dat is iets anders dan ervaring. Beelden van Leekstermeer en Onlanden op zaterdag 3 oktober 2015.

St. Joris

Een redacteur van literair tijdschrift St. Joris over gedichten, verhalen, schrijvers.

Golven

Geïnspireerd door The waves van Virginia Woolf. Voor de aandachtige luisteraar/lezer. Beeld van dansende spreeuwen boven Bongeveen.

Het grote verlangen.

Over de dood.

Fochteloo

Over de brand.

Muggebeet

Alter ego in de Onlanden.

Mooie Streek

Reis Peize – Veenhuizen v.v.

Erica in 1 minuut

Indrukken van een dorp.