Poze

Poze is mijn particulier literair tijdschrift. Het verscheen 10x in 2016. Van de nummers 1 tot en met 10 zijn de pdf's beschikbaar. In 2017 volgde nummer 11 over contacten met Nedersaksen: Grenzkontakte over regio-talen. Voorjaar 2018 Poze 12 met als motto: Onze Talen. Nr. 13 over diverse viltkunstenaars. Nr. 14 over zwarten in (streek)taalliteratuur en over het Westerkertier (Groningen). Nr. 15 gaat over migratie en over schrijver Jan Veenstra.

Nr. 16 gaat over regiotalen. Nr 17 over schrijvers in Drenthe met een terugblik op WOII.

 

Onderaan deze pagina literair tijdschriften uit eerdere jaren. Kwartaalkunst en NRD.

 

Over Siet Bootsman, schrijver uit Groningen. Over Jan Naarding en Henk Prakke en wat WOII met  hen deed.. Een nazaat van Jan Naarding schrijft dat hij slechts een deel van de artikelen heeft gelezen en vervolgt: "Evenals anderen voor u, heeft u blijkbaar niet zelf onderzoek naar Jan Naarding gedaan, maar slechts eerder gepubliceerde uitingen herschreven. Veel van die uitingen zijn, net als de uwe, gebaseerd op suggestieve veronderstellingen en vooringenomen standpunten, doch niet op feiten gestoeld."Hij dreigt verkapt met een advocaat als ik de vraag op pagina 3 tussen haakjes (collaboratie?) niet rectificeer. "Graag zie ik dat u in het volgende nummer van Poze een rectificatie plaatst. Bij uitblijven daarvan overweeg ik dit via mijn advocaat af te dwingen." Ik heb hem uitgenodigd een bijdrage te leveren over de levensloop van zijn grootvader. Henk Nijkeuter van het Drents Archief is bezig met een biografie over Naarding. Hij zal blij zijn met die feiten. Ik kijk ernaar uit. Alles gaat voorbij, behalve het verleden. Wie wil kan de vraag op pagina 3 doorhalen. Wie aanvullingen of correcties heeft, laat het me weten. Voel je vrij met open vizier je mening en je vragen te ventileren. Ik blijf ver van welke beschuldiging dan ook. Ik vraag. Verder in deze Poze een associatief en voor sommige lezers onbegrijpelijk Corona-verhaal. Over podagristen en de heruitgave van hun werk. Tips voor bestuurders in Drenthe en andere belangwekkende zaken.

Download
Poze 17
Literair cultureel tijdschrift van november 2020 (inderdaad)
17 Poze 11 september 2020 nano.pdf
Adobe Acrobat document 11.1 MB

Poze 16, april/mei 2020

 

Over de oorsprong van talen in Oost-Nederland. Nedersaksische literaire tijdschriften van een halve eeuw kritisch bekeken. En welke variant van Drents is de meest voorkomende? Meertalig, onder meer het halve proefschrift van wijlen mijn neef Dr. Geert Kocks.

Inderdaad: ik werk snel. Nummer 16 is mooi op tijd. Papieren exemplaar is bij mij te koop. De pdf staat hierna.

Download
Poze 16
Literair cultureel tijdschrift. Het nummer van april/mei 2020.
16 Poze 9 februari 2020 nano Finaal.pdf
Adobe Acrobat document 9.7 MB

Poze 15, januari 2020

 

Over migratie in Zuidoost-Drenthe, genealogie, wijken en kanalen, een kort verhaal en in bijna 20 pagina's een bespreking van zeven boeken van schrijver Jan Veenstra. Uiteraard een verrassend kort verhaal Reiger. Het nummer is al klaar. Wie een papieren uitgave wil. Euro 9,50 bij afhalen. Euro 13,50 bij verzending.

Download
Poze nr. 15
Cultureel literair tijdschrift, nummer 15 januari 2020
15 Poze januari 2020 FINAAL nano.pdf
Adobe Acrobat document 5.9 MB

Poze nummer 14, oktober 2019

 

Over (streek)taal, Westerkwartier en over zwartheid en witheid in regio-literatuur. Welke rol spelen zwarte (getinte) medeburgers in Nedersaksische literatuur en in verhalen in de standaardtaal van schrijvers uit de noordelijke regionen? Was Robinson Crusoë een Drent?

Suggesties voor beleid op Nedersaksisch taalgebied.

Bijdragen van o.m. Tonko Ufkes, Jan van Ginkel, Gezienus Omvlee, Ria Westerhuis.

 

Wie een papieren uitgave wil kan me benaderen.

56 pagina's. En een foto-katern over het Westerkwartier. Ook hier te downloaden.

Download
Poze nummer 14
Literair tijdschrift over de noordelijke regio.
14 WEB Poze 16 sept 2019 FINAAL.pdf
Adobe Acrobat document 6.9 MB

Foto-katern Westerkwartier bij Poze nummer 14.

 

Papieren uitgave? Neem contact met me op.

Download
Poze 14 foto-katern
Foto's uit het Westerkwartier bij literatuur en opinies in Poze 14
14 WEB KATERN Poze 16 sept 2019.pdf
Adobe Acrobat document 12.0 MB

Poze nummer 13, voorjaar 2018

 

Speciaal nummer over viltkunstenaars en samenwerking met kunstenaars uit andere disciplines.

Geen pdf om te downloaden.

Poze nummer 12, voorjaar 2018

 

Suggesties voor Onze Taal. Hierna te downloaden.

Download
Poze 12 Onze Talen
Poze nr. 12 over Onze Talen.
400 OnzeTalen 8 jan 2018 finaal nano.pdf
Adobe Acrobat document 9.1 MB

Fotokatern bij Poze 12 hierna te downloaden.

Download
Poze 12 Fotokatern bij Poze 12 Onze Talen
44 pagina's met ontregelende foto's ter inspiratie
400 OnzeTalen FOTOKATERN 5 jan 2018 nano
Adobe Acrobat document 12.7 MB

Poze 11 Grenzkontakte

Mehrsprachige Sonderausgabe. Deutsch, Nederlands, Drents. Achtergronden over gebruik van dialect in Noord-oost Nederland en in Niedersaksen.

Hierna te downloaden als pdf. Ook achtergronddocumentatie te downloaden (zip met meerdere pdf).

14:00 - 15:30 Uhr

Drs. Gerard Stout

Veränderungen in Sprache und Literatur

im niedersächsischen Sprachgebiet

Wenn es um Sprache und Literatur geht, hat das Plattdeutsche nur eine recht kurze Geschichte. Dialekte sind in erster Linie nützliche Sprachen für den Alltagsgebrauch. In den vergangenen hundert Jahren ist eine kleine schriftliche Tradition mit Poesie, Prosa, Schauspiel und Liedern entstanden. Dialekte gehören nicht gerade zu den Kultursprachen. In Norddeutschland, Niedersachsen und entlang der Ostseeküste wird auf dem platten Land Plattdeutsch gesprochen. In den Städten

nimmt der Anteil der Plattdeutsch Sprechenden ab.

 

In Groningen, Drenthe, Twente ist der Gebrauch von Dialekten in Literatur und Musik eher ein Hobby einer kleinen Gruppe von Liebhabern. Haben die Regionalsprachen und Dialekte den Anschluss an die Hochkultur verpasst? Zeigen die Bemühungen zu deren Erhalt (bis hin zum Europäischen Parlament) Wirkung oder gilt, ähnlich wie bei hunderten von Minderheitensprachen, auch für Dialekte im niedersächsischen Sprachgebiet, dass sie langsam aussterben? In welchem Ausmaß bestimmt regionale Sprache die Identität der dort lebenden Menschen? Ist Sprache überhaupt ein geeigneter

Maßstab für Identität?

Sprache ist ein Teil des regionalen ‚Erbguts’. Mit heutigen Mitteln ist es schwierig, den Überlieferungen von Jahrhunderten

gerecht zu werden.

Der Vortragende nähert sich zusammen mit den Zuhörenden auf eine sehr eigene Weise dieser Thematik.

Drs. Gerard Stout ist Chemiker. Nebenbei beschäftigt er sich seit vielen Jahren mit Sprache. Er ist Herausgeber und

schreibt selber Kurzgeschichten und Romane, wofür er 2014 den ‚Grote Culturele Prijs’ der Provinz Drenthe bekam.

 

Download
Poze 11 Grenzkontakte
Dokumentation bei Vorlesung HOVO/Seniorenakademie Groningen.
Poze 11 Grenzkontakte 24 oktober 2017.pd
Adobe Acrobat document 6.4 MB
Download
Bronnen bij Poze 11 Grenzkontakte
Hintergrundinformation bei Kurs Grenzkontakte.
07 bronnen Grenzkontakte.zip
Gecomprimeerd archief in ZIP formaat 31.0 MB

Poze 10

Laatste uitgave van mijn particulier tijdschrift.

De pdf staat hieronder

Over Lectoraat Nedersaksisch.

Bibliotheek op zoek naar nieuwe vorm.

Creolisering van taal.

Herschreven verleden (Inleiding bij reünie van de RK-HBS in Emmen op 15 oktober 2016).

Een (lang) kort verhaal. Herbert Hakvoort. Te beluisteren via Podcast (1,5 uur) Hierna.

The Water Kingdom (over China).

Boekenoverzicht Ter Verpoozing.

Europese Euro's naar dialect.

Download
Poze nummer 10
Decembernummer van mijn particulier literair tijdschrift. Het verhaal Herbert Hakvoort is ook te beluisteren via de Podcast.
10 POZE december webversie 27 nov 2016 f
Adobe Acrobat document 9.9 MB
Download
Herbert Hakvoort
Verhaal uit Poze nr. 10. Voorgelezen. Duurt 1,5 uur. Kunstige vervlechting van verhalen uit de bijbel (evangelie), het Oera Linda boek, Drentse pré-historie en de verhalenbundel Slow boat to China van Ng Kim Chew. Als U een beetje thuis bent in christelijk erfgoed herkent U wellicht verschuivingen in godsbeelden. De tekst staat in Poze nr. 10. Neem er de tijd voor.
Herbert Hakvoort.m4a
MP4 video/audio bestand 44.0 MB

Poze 8/9 Dit is de inhoud

 

Terugblikken en vooruitzien. Veel mensen gaan na hun vijftigste de levensgebeurtenissen en belevingen van een verhaal voorzien. Met terugwerkende kracht krijgen toevalligheden een doorgaande lijn. Wat nog komt is hopelijk een prettige tijd.

In het licht van waar je doorheen bent gegaan, dichtte Seamus Heaney.

In deze Poze aandacht voor de Rooms-Katholieke Hogere Burgerschool in Emmen. De H.B.S startte in 1959 en verdween in 1974 met de invoering van de Mammoetwet (Met in 1975 de laatste herexamens). Op zaterdag 15 oktober is er een reünie van alle leerlingen, geslaagd en minder geslaagd. Iedereen is uitgenodigd om losse eindjes – indien aanwezig  – af te hechten. Ik begon als onnozel kind in de brugklas van de H.B.S. Ik was een van de weinigen van Erica. Door inspanningen van Geert H. Kocks – mijn neef en mijn latere leraar Duits op de H.B.S tot hij werd opgevolgd door Geert Beekman – kwam ik op de H.B.S terecht. Deze Poze is een onevenwichtige mix van serieuze beschouwingen en luchtig grasduinen in mijn archief. 

Gerard op de Weegh (natuurkunde en scheikunde) schreef een kort verhaal over een reünist.

Ben Feringa laat zien hoe hij klein kan zijn in het grote en groot in het kleine. Oud-leerling en nu hoogleraar scheikunde met een mondiale uitstraling op het gebied van nano-chemie. Nano betekent dwerg. Hij is een reus in de scheikunde en laat niet na bij elke gelegenheid Gerard op de Weegh te noemen als zijn grote inspirator. Terecht. Ik kan ervan meepraten. Theo Mensen schrijft over Grenservaringen als effectieve leermethode.

Jan van der Meer – destijds leraar geschiedenis – schreef het openingsverhaal over het ontstaan van het katholiek hoger onderwijs in de Zuidoosthoek. Han van der Krogt geeft een terugblik op zijn H.B.S-tijd.

Eind jaren 60 raakte de H.B.S besmet met Parijse toestanden. Democratisering en inspraak. De gevolgen waren in die tijd niet onaanzienlijk. De Dwarsligger, een alternatieve versie van de schoolkrant Het Buitenhof / Het Binnenkrot, haalde de regionale en landelijke pers. Ongemak, onkunde, en onwil. Wie zal het achteraf zeggen? Theo Mensen reconstrueert zijn rebelsheid.

 

En verder

André Spruit dicht in de taal van onze voorouders, op wiens schouders wij staan. Cynthia The schreef een masterscriptie over Wederopbouw in Drenthe. Samen met haar en met Steef Steeneken – zoon van architect en hoofdpersoon in het boek Ir. S.F. Steeneken – maakte ik een boek over de wederopbouw. In deze Poze een deel van het hoofdstuk over onderwijs in Drenthe na de Tweede Wereldoorlog. Het boek verschijnt november 2016. 

In juli schreef ik Dokter’s roman. De eerste twee hoofdstukken staan in deze Poze. De start van de loopbaan van huisarts Gerard Dokter lag (uiteraard) op de H.B.S. Wilt u het hele boek lezen? Dat kan, het is bij mij te koop in twee versies; als pocket en als geïllustreerd bulkboek. Wie de smaak te pakken krijgt kan zich vervolgens vernuvern met Kasteelroman. Ik schreef deze novelle in augustus. Ook als pocket en bulkboek.

Klein Vredeveld, vormingscentrum bij Assen was de laatste (levensbeschouwelijke) stap naar de wereld van volwassenen.

In When true love came to China (van Lynn Pan) vertel ik de inhoud van het boek een beetje na. De start: de R.K.-H.B.S in Emmen.

Veel illustraties komen uit mijn plakboeken en andere archieven (O.a. geschiedenisschrift uit de brugklas).

 

En nog verder

De volgende Poze verschijnt – digitaal – in december. Zo mogelijk met een stichtend kerstverhaal. Constante in mijn werk: De Regio in de Literatuur. Kijk op: www.gerardstout.nl/poze Alle nummers van Poze zijn daar af te halen. Voor reünisten kan ik mijn Verzameld Werk aanbevelen. In deel 2 staat de roman Anno Ludwig met onder meer wederwaardigheden van mijn tijd op de H.B.S. Veel van mijn proza is als pdf te downloaden en op YouTube te beluisteren.

 

 

Omslag: “Gasbol” naast de voormalige H.B.S voorzien van Toyisme. De sangen heide op het Balloërveld.

Download
Poze 8/9 oktober - november 2016
Mijn particulier literair tijdschrift. Nu met bijdrage van Nobelprijswinnaar Ben Feringa.
089 Poze oktober op 5 oktober 2016 web.p
Adobe Acrobat document 17.1 MB

Poze nr. 7 van augustus/september

Met onder meer Em. prof. Walter Schönau over Der Erlkönig, Em. prof. dr. Jan B.F.N. Engberts over het klassieke Denken in China. Essay over literatuur in Drenthe naar aanleiding van het boek van Henk Nijkeuter over geschiedenis van Drentse literatuur 1945-2015. Wolfsklauw is een indringend kort verhaal. Prof. Goffe Jensma (Friese Taal- en Letterkunde) over Taal, identiteit en literatuur. Ook een aanzet voor een Noordelijk Stijlboek.

Download
Poze nummer 7 augustus september 2016
Poze nummer 7 particulier literair magazine
07 Poze aug 5 aug 2016 webversie nano.pd
Adobe Acrobat document 11.8 MB

Time to consider

Nieuw vormen van regering. Wat komt na democratie. Ivor Osgerby Bishop geeft voorzetten.

32 pagina's. Verschijnt samen met Poze nr. 7

Download
Time to consider
Tijd om na te denken over manieren om bevolkingen bij bestuur te betrekken. Voorzetten voor een alternatieve volksvertegenwoordiging. In het Engels.
84 Poze Ivor 8 aug 2016 web nano.pdf
Adobe Acrobat document 7.2 MB

Poze nr. 6 van juni 2016

Met o.a. het korte verhaal Genius Loci. Dit verhaal duurt een uur. U ziet beelden uit Noord-Drenthe; mijn fietstocht op 28 april 2016. Het nummer staat in het teken van architectuur en literatuur. Cor Kalfsbeek heeft de Grote Culturele Prijs toegekend gekregen. De architect volgt mij in de rij prijswinnaars. Deze Poze geeft de overgang weer van schrijver naar architect.

Hieronder is het tijdschrift te downloaden.

Download
Poze 6 van juni 2016
Particulier literair tijdschrift. In beperkte oplage ook op papier.
06 Poze juni 2016 webversie.pdf
Adobe Acrobat document 26.3 MB

Poze nr. 5 van mei 2016

Over vluchtelingenwerk, de Hokjesman, voorpublicatie uit de roman van Victor Cate. Een kort verhaal van Yasamin Arbabi. Twee korte verhalen Dorpsvreugde (beelden fietstocht 18 april van Peize naar Norg) en Chinese whisper (beelden van de Onlanden op 14 april 2014) op Youtube te beluisteren.

Het magazine is hierna als pdf te dowloaden.

Download
Poze 5 van mei 2016
Particulier literair tijdschrift van mei 2016
05 Poze mei webversie 2016 nano.pdf
Adobe Acrobat document 4.4 MB

Poze 4.

Notulen MvNL (maatschappij van Nederlandse Letterkunde) Afd. Noord.

Korte verhalen in en rond De Sleutel in Groningen tijdens en na de jaarvergadering  op 22 maart 2016.

Fritz Haber – de Scheikundige, toneel door Chrétien Schouteten

Buiten Binnen Drenthe, gedicht van Hayat Ezzeroili

Verloren horizon, kort verhaal ook op YouTube te beluisteren.

Dit nummer telt 24 pagina's en kost 5 euro. Poze 4  nu als pdf na de films.

 

Hierna volgen op YouTube Makreel, Walter Crontike en Het mes; korte verhalen uit Poze 4, telkens met beelden van De Onlanden.

Download
Poze 4 van april 2016
Particulier literair tijdschrift van april 2016.
04 Poze april 2016 webversie nano.pdf
Adobe Acrobat document 5.8 MB

Buitenste Binnen is een impressie met feiten en fictie van de tentoonstelling in SMAHK in Assen, waarin 24 kunstenaars uit Drenthe in zwartwit zijn te bewonderen. (Maart 2016)

 

Muizenissen is een heel bizar verhaal met een waarschuwing vooraf. Enkel voor mensen die tegen literaire stootjes kunnen.

 

Impressie van viltsieraden en opnieuw illustraties van mijn zus Greet Stout.

 

Dit nummer telt 20 pagina's en kost 5 euro.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Download
Poze 3 van maart 2016
Steeds beter. Particulier literair tijdschrift.
03 Poze nr 3 maart 2016 webversie nano.p
Adobe Acrobat document 4.0 MB

Een interview waarin ik terugblik op de jaren na de toekenning van de Grote Culturele Prijs van Drenthe.

 

Tariki, een kort verhaal over een dolende geest. Tariki betekent in het Japans toeval. Dit verhaal is te beluisteren op YouTube.

 

Eénpitter, een kort verhaal over een zpp-er die een riool repareert terwijl de opdrachtgeefster in bad met eendjes speelt. Niet op YouTube te beluisteren.

 

Kunstzinnige illustraties van mijn zus.

 

Dit nummer telt 16 pagina's en kost 4 euro.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Download
Poze 2 van februari 2016
Mijn particulier literair tijdschrift. Voortgang is merkbaar.
02 Poze nr 2 feb 2016 webversie nano.pdf
Adobe Acrobat document 2.9 MB

Goof Petreaus is een hoofdkarakter uit mijn Kroniek 2015. In een kort verhaal, waarin fictie en absurde werkelijkheid elkaar de hand geven, verdwijnt de schrijver uit zijn eigen boek. Ook te beluisteren op YouTube.

 

Fochteloo is een kort verhaal over de brand in het Fochtelooër veen in maart 2015. Op YouTube te beluisteren.

 

Dit nummer telt 12 pagina's en kost 3 euro. Hierna de pdf.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Download
Poze 1 januari 2016
Mijn particulier literair tijdschrift, een begin. Eenvoudige start.
01 Poze nr 1 januari 2016 webversie.pdf
Adobe Acrobat document 2.9 MB
Download
Kwartaalkunst NRD najaar 2012pdf
Adobe Acrobat document 16.1 MB
Download
NRD12maart2013.pdf
Adobe Acrobat document 10.7 MB
Download
NRD zomer 2013.pdf
Adobe Acrobat document 16.7 MB